Steven Meisel

Det är inte speciellt många fotografer som faktiskt blir världskända, men som ni har märkt så har jag nämnt några stycken av dem här på bloggen. Fotografer börjar dock uppmärksammas allt mer för sitt arbete och det betraktas inte längre som enbart arbete utan har faktiskt fått ett konstnärligt värde som inte riktigt funnits på samma sätt tidigare i historien. En ytterligare av alla de fotografer som har fört fram fotograferandet till denna status är Steven Meisel.

Steven Meisel är gammal i gemet, han fyller 2014 hela 60 år och är fortfarande en verksam fotograf. Amerikanen är sedan unga år en av världens mest kända modefotografer och har uppmärksammats allra mest för det arbetet som han har gjort med italienska Vogue. Den amerikanska utgåvan av Vogue har även den haft Steven Meisel som en av sina främsta fotografer och kanske är hans mest kända bilder ur den tidningen på Madonna.

Som barn var Steven Meisel aldrig intresserad av att leka med leksaker, snarare var det skapandet av bilder som låg honom närmast. Genom sina teckningar kunde han skapa och illustrera precis det han ville och det som ofta upptog hans tankar var den finare och lyxigare världen och framför allt hur kvinnorna i den världen såg ut. Meisel skulle ta med sig sitt illustrerande in i sitt yrke, han arbetade som illustratör efter att ha utbildat sig vidare i ämnet och han har även undervisat. Under hela denna tid beundrade Meisel fotografer och fotokonsten.

Genom sitt arbete kom Meisel i kontakt med modebranschen och fick en möjlighet att prova på fotograferande. Han fotograferade då modeller från ett av världens största modehus och resultatet blev så bra att modellerna ville använda sig av bilderna i sin portfolio. På den vägen är det, modehusen fick upp ögonen för Meisels talang och efter det växte han till ett av de allra största namnen inom modefotografering.