Robert Capa

capaRobert Capa föddes 22 oktober 1913 i Budapest (under namnet Endre Ernő Friedmann), och dog 25 maj 1954 i Vietnam. Vid sin död betraktades han som världens kanske bästa krigsfotograf. Hans död kom sig också följdriktigt av att han försökte fotografera en fransk framryckning i kriget i Indokina. Capa trampade på en mina, och avled innan han kom till sjukhus. Innan dess hade han tagit flera berömda bilder från Spanska inbördeskriget, andra världskriget och flera andra tillfällen.

Capa började sin bana som fotograf 1930, men det var hans bilder från Spanska Inbördeskriget som gjorde honom berömd världen över. Framför allt en bild som han kallade ”Loyalist Militiaman at the Moment of Death, Cerro Muriano, September 5, 1936” väckte stor uppmärksamhet. Precis som titeln säger visar den en bild på en soldat i dödsögonblicket. Bildens autenticitet har dock ifrågasatts, liksom om det verkligen är Capa som tagit den; men även om det är den mest ikoniska bilden, så höll många andra också hög kvalitet.

Under andra världskriget så arbetade Capa på många fronter, och tog många bra bilder. Det är dock hans bilder från stormningen av Omaha Beach under dagen D som är de mest kända. En serie av 112 bilder, som går under beteckningen ”The Magnificent Eleven”, och är enligt många hans bästa. Att det bara blev 11 bilder beror på att de flesta av negativen förstördes i en olycka; ursprungligen hade Capa tagit 106 bilder. Om de 11 som överlevt är representativa, så är det onekligen en stor förlust för fotograferingskonsten.