Lennart Nilsson

CC 3.0 commons.wikimedia.org/wiki/File:Lennart_Nilsson_(fotograf).jpg

CC 3.0 commons.wikimedia.org/wiki/File:Lennart_Nilsson_(fotograf).jpg

När det gäller fotografering finns det två personer som utan någon som helst tvekan nått maximal världsberömmelse: Victor Hasselblad och Lennart Nilsson. Passande nog så var Lennart Nilsson också den första som tilldelades Hasselbladspriset 1980, och där kan man, faktiskt, inte säga att det rörde sig om att han fick företräde för att han var svensk. Hans fotobok Ett barn blir till blev en av 1960-talets (och framåt) mest köpta, älskade och omdebatterade böcker, och sålde i mångmiljonupplaga. Den har sedan den först kom 1965 kommit i ständiga nyupplagor.

Lennart Nilsson hade att brås på när det gäller fotografering, då även hans far var fotograf. Men han intresserade sig också tidigt för mikrobiologi, efter att ha sett en dokumentär om Louis Pasteur. Han införskaffade ett mikroskop, och man kan säga att det är på den vägen den är. Ursprungligen verkade han dock mest som ”vanlig” fotograf, och en mycket bra sådan. Han började sedan experimentera med att fotografera extrema close-ups, samtidigt som endoskopin, förmågan att se in i en människans kropp utvecklades. Han kombinerade så båda dessa för att kunna dokumentera ett barns tillkomst, under alla stadier av dess tillkomst.

På många sätt har Ett barn blir till stått i vägen för Lennart Nilsson; bokens uppmärksamhet och den avancerade teknik som använts för att ta bilderna, har något skymt det faktum att Lennart Nilsson är en mycket bra fotograf. Mycket av hans fotograferande har handlat om, eller haft anknytning till medicin och biologi, men långt ifrån allt, och även denna sida av hans fotografiska gärning förtjänar att uppmärksammas.