Exponeringskompensation

Exponeringskompensation är en funktion som används för att bilder ska få rätt ljus- eller mörkhetsgrad, och är norm i mer avancerade digitala kameror. Normalt räknar en digitalkamera ut hur mörk eller ljus en bild är, och väljer bländare och slutartid därefter. Men detta kan leda till problem, beroende på vad det är man fotograferar. Kameran kan helt enkelt tolka en bild med mycket ljus i (som snö), eller mycket mörker, som att den ska vara mörkare eller ljusare än den egentligen är. Använder man sig då bara av kamerans automatiska funktionalitet blir bildresultatet inte speciellt bra.

Med exponeringskompensation ställer man då in hur mycket större eller mindre man vill att exponeringen ska vara från det kameran ”vill”. Hur mycket man kan ändra detta varierar från kamera till kamera. Man ska också komma ihåg att kameror blir bättre och bättre på att räkna ut vad exponeringen ska vara, även om motivet är krångligt. De är dock långt ifrån felfria, och är man seriöst intresserad av fotografi så är det bara att lära sig att använda exponeringskompensation korrekt.

Man behöver inte ha inbyggd exponeringskompensation i kameran för att justera kamerans exponeringsvärde, utan det finns en mängd olika knep att ta till. Många kameror tillåter en att själv ställa in exponeringsvärde; vilket inte alltid är helt lätt att få till rätt om man är nybörjare, men kan ge mycket bra resultat om man är duktig. I vissa fall kanske man också vill ha en ”felaktig” exponering, för att uppnå en viss effekt.