Digiscoping

Digiscoping är en kamerateknik som vi har digitalkameran att tacka för. Helt kort går den ut på att man använder sin digitalkamera genom en kikare, för att på så sätt kunna fotografera saker på mycket stora avstånd. Att göra liknande med konventionella kameror kräver betydligt dyrare utrustning. Digiscoping är något som upptäcktes mer eller mindre av en slump. En fågelskådare, Laurence Poh, provade då att fotografera genom sin tubkikare. Resultatet blev långt bättre än man kunde förvänta sig, och när han berättade om det hela på olika internetforum så spred sig fenomenet. Det hela är ju enkelt och billigt att prova på själv.

Då digiscoping visade sig så effektivt har har ”professionell” utrustning börjat växa fram, där man kan köpa en kamera tillsammans med en kikare tillsammans med en adapter för att koppla ihop de två, eller helt enkelt adaptrar på egen hand. Sedan var det givetvis bara en tidsfråga innan någon skulle bygga en kikare med kamera inbyggd.

Även om digiscoping ännu inte är helt känt för den stora massan, så är det nog ingen tvekan om att det hela kommer att växa ytterligare. Att vem som helst som har en kikare kan prova på gör sitt till, och gör att det finns flera sajter och forum om det hela på nätet, där användare utbyter tips och tricks. Professionell utrustning är säkert det som kommer att dominera någon gång i framtiden, men än så länge finns fortfarande en viss ”upptäckarkänsla” där när man sysslar med digiscoping. Det är en rolig hobby, helt enkelt.