Det här med att driva eget

Att driva eget är alltid en chansning. Det finns inget att falla tillbaka på om det går dåligt. Du kan inte ta ut semester hur som helst. Du måste jobba när jobben finns, och du måste jobba så pass mycket att du klarar av att försörja dig (och andra om du har anställda). Att driva eget är verkligen inte något för alla, men för den som vill och vågar är det också en fantastisk erfarenhet. Vi behöver risktagarna som tror på sig själv och vågar starta upp företag, för att få en bra marknad och en sund konkurrens.

Jag har en vän som det tyvärr inte går så bra för just nu. Det ska göras en kontrollbalansräkning, och om ni vet vad det är så vet ni att han inte är så munter just nu. En sådan gör man när det finns anledning för styrelsen i ett aktiebolag att misstänka att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Kontrollbalansräkningen ska undertecknas av styrelsen, och om det visar sig att misstanken är riktig så måste styrelsen kalla till extra bolagsstämma för att besluta om bolaget ska försöka återställa hela det registrerade aktiekapitalet eller om det ska likvideras. I annat fall kan styrelseledamöterna bli ansvariga för de skulder bolaget drar på sig.

Mitt företag består ju bara av mig, i en enskild firma, vilket på sätt och vis både är bra och dåligt eftersom jag bara har mig själv att rätta mig efter och mig själv att skylla. Men jag tycker att jag håller det på en bra nivå och jag går runt med en hyfsat stadig inkomst. Visst funderar jag ibland på att ta mitt företag vidare och låta det växa. Det finns mycket att vinna, men det är också en stor risk.

Hur ser framtiden ut?
Ja, det kan vi ju bara sia om, men som jag känner nu så är jag inte villig att riskera mitt företag genom att låta det växa. Min dröm har trots allt aldrig haft fokus på att tjäna en massa pengar, utan på att få ut mina bilder och kunna leva på mitt fotograferande. Och det gör jag nu. Jag är visserligen inte en speciellt känd fotograf, men jag tar det i min egen takt.