Alberto Korda

Alberto Korda är mannen bakom ett av 1900-talets mest spridda bilder, alla kategorier; en bild som alla har sett i en eller annan form. Det handlar om ett foto med namnet ”Guerrillero Heroico”, och motivet är en viss Ernesto ”Che” Guevara. Att ens försöka räkna antalet reproduktioner, kopior och liknande är helt omöjligt; enligt många är det det mest kända fotografiet någonsin. Trots det är Alberto Korda okänd för säkert 99% av de som bär bilden på sin T-shirt.

Korda föddes 1928 i Havanna på Kuba, och dog så sent som 25 maj 2001 i Paris. Han intresserade sig tidigt för fotografering, och började sin bana som ”bruksfotograf” – han tog bilder från bröllop, dop och liknande tillställningar. Korda var dock inte nöjd med det utan sökte hela tiden utveckla sig. Han gillade svart/vita bilder, och ogillade konstgjord belysning. Han blev sedermera Fidel Castros personliga fotograf under tio år, och även om han tagit många bra bilder under sitt liv, så är det ändå den av Che Guevara som alla minns.

Korda sysslade dock inte enbart med politisk fotografering, och efter tiden som Castros personliga fotograf intresserade han sig för undervattensfotografering. På detta område kom han sent omsider att väcka internationell uppmärksamhet, även om det givetvis är för bilder från Kubanska revolutionen och tiden alldeles därefter som han kommer att bli ihågkommen för framtiden. Många av dessa bilder håller hög kvalitet, och är fina exempel på svart/vit fotografering, alldeles oavsett att personerna på flera av dem heter Castro eller Guevara.